'Foute' woningverhuurders moeten vergunning aanvragen

13 January 2021, 13:14 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Woningverhuurders die de regels overtreden moeten een verhuurdersvergunning aanvragen. De gemeente Rotterdam voert vanaf januari zo’n vergunning in om een eind te maken aan misstanden op de particuliere verhuurmarkt.

Houdt de verhuurder zich niet aan de regels dan kan de gemeente een dwangsom van 10.000 tot 25.000 euro per overtreding opleggen en uiteindelijk de verhuurdersvergunning intrekken. 

Op verschillende plekken in Rotterdam gaat het niet goed op de woningverhuurmarkt. Er is sprake van misstanden zoals overbewoning, intimidatie, woon- en adresfraude, discriminatie, woonoverlast en uitbuiting van huurders. Een deel van particuliere verhuurders en verhuurmakelaars vraagt extreem hoge huurprijzen en onderhoudt de woning niet goed. Ook kan er sprake zijn van illegaal gebruik van een woning, bijvoorbeeld door hennepteelt. Huurders wonen vaak maar kort in deze woningen. De sociale binding en veiligheid in een wijk gaat hierdoor achteruit.

De gemeente Rotterdam wil deze misstanden op de verhuurmarkt voorkomen door een verhuurdersvergunning in te voeren.

Verhuurders van woningen waar eerder al misstanden zijn vastgesteld, krijgen een waarschuwing èn de kans om de misstanden alsnog op te lossen. Lost de verhuurder de misstanden niet op, dan wijst de gemeente de woning aan en moet de verhuurder een verhuurdersvergunning aanvragen. Zonder deze vergunning mag de verhuurder de woning niet verhuren.

Krijgt de verhuurder een vergunning, dan controleert de gemeente op naleving van de voorwaarden. Als de verhuurder zich niet aan de voorwaarden houdt, kan de gemeente een dwangsom opleggen en de vergunning uiteindelijk intrekken.
Met nieuwe eigenaren die hun pand willen verhuren, neemt de gemeente contact op om hen te informeren over de regels van goed verhuurderschap. De gemeente wil zo het gedrag van verhuurders veranderen en stimuleren dat zij zich als goed verhuurder opstellen.